Bahan-bahan
·
10 sudu besar tepung
gandum
·
1 sudu kecil instant yis
kering
·
1 sudu besar gula
·
1/2 sudu kecil garam
·
3 sudu besar mentega
Buttercup yang dicairkan/minyak masak
·
1 cawan susu segar
dalam suhu bilik
·
1 biji telur dalam
suhu bilik.
·
1 sudu besar esen
vanila
·
½ cawan air suam (untuk dimasukkan sedikit demi
sedikit)
Cara-caranya :
1.
Pukul telur dengan
susu agak-agak kembang.
2.
Kemudian, masukkan
tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, esen vanila dan susu segar ke
dalamnya.
3.
Pukul perlahan-lahan
lagi dan masukkan air panas / suam secara sedikit demi sedikit agak-agak supaya
bancuhan tepung tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
Bila adunan dah sebati, biarkan bancuhan tadi
untuk 5 minit.
4.
Bila waffle maker
benar-benar panas (lampu hijau dah terpadam), tuangkan adunan bermula dari
tengah hingga ianya merebak dengan sendirinya ke bahagian tepi
5.
Biarkan sebentar dan
baru tutup penutup waffle (tekan kuat sikit supaya coraknya timbul).
Hidangkanlah waffle dengan
coklat, strawberry atau jem yang disukai.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment