Wednesday, February 8, 2012

RESIPI WAFFLE 1


Bahan-bahan

·                     10 sudu besar tepung gandum
·                     1 sudu kecil instant yis kering
·                     1 sudu besar gula
·                     1/2 sudu kecil garam
·                     3 sudu besar mentega Buttercup yang dicairkan/minyak masak
·                     1 cawan susu segar dalam suhu bilik
·                     1 biji telur dalam suhu bilik.
·                     1 sudu besar esen vanila
·                     ½  cawan air suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)


Cara-caranya :

1.      Pukul telur dengan susu agak-agak kembang.
2.      Kemudian, masukkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, esen vanila dan susu segar ke dalamnya.
3.      Pukul perlahan-lahan lagi dan masukkan air panas / suam secara sedikit demi sedikit agak-agak supaya bancuhan tepung tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.

      Bila adunan dah sebati, biarkan bancuhan tadi untuk 5  minit.


4.      Bila waffle maker benar-benar panas (lampu hijau dah terpadam), tuangkan adunan bermula dari tengah hingga ianya merebak dengan sendirinya ke bahagian tepi
5.      Biarkan sebentar dan baru tutup penutup waffle (tekan kuat sikit supaya coraknya timbul).

Hidangkanlah waffle dengan  coklat, strawberry atau jem yang disukai.

Selamat Mencuba.


No comments:

Post a Comment